Въведените чрез забрани за пазаруване по възраст зелени коридори не са работеща

...
Въведените чрез забрани за пазаруване по възраст зелени коридори не са работеща
Коментари Харесай

Търговските вериги искат отмяна на забраните за пазаруване по възраст и препоръчителни зелени коридори |

Въведените чрез забрани за извършване на покупки по възраст  " зелени коридори " не са работеща мярка. В това са изрично уверени 12 от най-големите търговски вериги в България, обединени в Сдружение за съвременна търговия, които желаеха отпадането на възбраните чрез позиция, оповестена през днешния ден.



В частта си за магазините и аптеките тя гласи:

" Магазините за хранителни артикули провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 13.30 и 16.30 часа. В посочените часове се позволяват единствено лица на и над 65-годишна възраст .

Аптеките провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се позволяват единствено лица на и над 65-годишна възраст. "

Веригите предлага мярката за хората на и над 65 година да отпадне и оферират да се обезпечи кулоар за извършване на покупки на възрастните хора сред 8 и 10 сутринта, само че това да не става, като им се не разрешава да пазарят по друго време, както гласеше предходна заповед на Костадин Ангелов, нито посредством забрана към по-младите хора. Чрез рекомендация , а не със забрани бяха обезпечени " зелените коридори " от 8 до 10 ч. напролет и това не провокира напрежение - в противен случай, хората се съобразяваха с часовете си за извършване на покупки и " отвориха " коридори за възрастните хора. За връщане към този модел молят веригите.

" Компаниите имат подготвеност за взаимна разяснителна акция с Министерство на здравеопазването с зов за възпиране от извършване на покупки във времето от 8:00 до 10:00 сутринта за хората под 65 години ", пишат веригите те в днешната си позиция.

" Така всеки ще получи опция непринудено да прояви обществена отговорност като съблюдава рекомендацията, без да е длъжен за това, без значение от своята възраст и съгласно персоналния си дневен режим, а при неспособност или при неотложна потребност ще може да пазари без ограничавания. Тази еластичност ще отстрани както рисковите скупчвания на хора, провокирани от сегашната мярка, по този начин и недоволството и напрежението. В лицето на Сдружението за съвременна търговия управляващите у нас имат сътрудник, който ще поддържа сходна акция с още разяснителни ограничения в комерсиалните обекти на фирмите " - пишат  веригите.

Те коментират и какви последици търпят от настоящия режим:

" Въвеждането на „ зелен кулоар “ за хора на и над 65 години от 13:30 до 16:30 ч. в комерсиалните обекти провокира повече напрежение, в сравнение с решения в изискванията на пандемия и засилен риск от болест с COVID-19. Сдружението за съвременна търговия счита мярката за неефективна ".

Според тях по този начин наложената мярка " не основава по-безопасна среда за извършване на покупки, в противен случай – води до опашки и рискови скупчвания на хора пред магазините първоначално и в края на „ коридора “. Във време на пандемия екипите на комерсиалните обекти и цялото общество станаха очевидци по какъв начин това провокира оневинен боязън и разбираемо неодобрение измежду потребителите ".

В позицията на сдружението се споделя още:

" Мярката няма да извърши ролята си да бъдат предпазени уязвимите хора, тъй като тяхно право е да изберат часове за извършване на покупки отвън оповестения кулоар. А в медиите се чуха задоволително гласове, че целесъобразният диапазон от време не е и няма по какъв начин да бъде комфортен за всички.

Мярката лимитира правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от опцията да пазарят в планувания кулоар. По думите и на омбудсмана Диана Ковачева, смисълът на мярката би трябвало да е в това да дава, а не да лишава права. Според Сдружението за съвременна търговия, въведените " зелени коридори " ни изправят пред втората догадка.

Мярката нарушава и правата на хората под 65 години . Тя затруднява тяхното извършване на покупки и обърква техния дневен темп. Широкият период от три часа ги лимитира в допълнение, поради обстоятелството, че родителите на възпитаници и дребни деца заран са заети с грижите за тях и с помощта в организацията на онлайн образованието им, а на работещите отдалечено възрастни се постанова да пазарят след 16:30 поради възбраната за извършване на покупки в зеления кулоар. Така в допълнение и изкуствено се основават предпоставки за скупчвания и неспазване на противоепидемичните ограничения за обществена отдалеченост. Ограничението затруднява и работещите на заменен режим.

Мярката е на процедура неизпълнима , тъй като на чиновници на веригите или на охранителни компании се постанова да дефинират възрастта на клиентите по външни белези, което е мотив за спорове . По закон те нямат пълномощия да изискват и ревизират персонални документи.

Мярката води до непрекъснати конфликтни обстановки, с което заплашва здравето на чиновниците и защитата на обектите и основава заплаха от каскадно заразяване на чиновници и неспособност за осъществяване на служебните им отговорности. Това може да докара до дефицит на екипи и неспособност за обслужване и действие на обектите. СМТ напомня, че екипите на комерсиалните вериги също работят на първа линия от началото на рецесията ".

Веригите имат и различен мотив: мярката не беше обяснена задоволително ясно.

" Първоначалният ѝ тип, както и последвалото ѝ поправяне, объркаха българските консуматори и сътвориха неясноти при използването ѝ. Част от хората над 65 години не схванаха, че в сегашния миг коридорът е един и той е от 13:30 до 16:30 ч. ".

Ограниченията са единствено за хранителни магазини и аптеки. Извън обсега на сходни ограничения остават други обекти, в които също може да има скупчвания на хора. " Това - съгласно веригите - обезсмисля съществуването на сходен времеви период в магазините, в които престоят е за доста по-кратко време. Няма „ коридори “ и в публичния превоз. "

Компаниите от Сдружението за съвременна търговия припомнят, че " комерсиалните вериги влагат обилни средства, с цел да подсигуряват безвредна среда за потребителите и екипите – за регулярни дезинфекции, за защитни средства, за плексигласови загради, за осведомителни материали и така нататък " Убедени са, че прилаганите превантивни ограничения против COVID-19 би следвало да подсигуряват безвредно извършване на покупки за всички консуматори, без значение от тяхната възраст или от определеното от тях време за извършване на покупки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР